Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit?

  

 

Aan weerszijden van de grens zijn er tewerkstellingsmogelijkheden

Raadpleeg op de onderstaande websites cijfers en analyses van de arbeidsmarkt, informatie over beroepen en sectoren en naslagwerken die vooruitblikken op de nieuwe tendensen:

FRANKRIJK BELGIà‹

 

Lees informatie over de arbeidsmarkt: voor een beroep, een activiteitensector of een regio.

Surf naar informatie en statistieken over lonen, diploma’s, soorten contracten, vacatures, …

Ga naar de lijst met beroepen binnen een activiteitensector (nieuws, vacatures, …) 

* De arbeidsmarkt begrijpen, weten wat de rekruteringstrends zijn, de recentste berichten van Pôle emploi volgen: hier. 

  • L’Emploi Store ? 

Het beste van Pôle emploi en zijn partners op het vlak van tewerk­stelling en opleidingen, met aan tewerkstelling gewijde websites en apps: Emploi Store

  • De website van het INSEE: Institut national de la statistique et des études économiques (Nationaal instituut voor statistiek en economische studies): INSEE.

 

De Algemene Directie Statistiek

De Algemene Directie Statistiek publiceert regelmatig over de voornaamste arbeidsmarktontwikkelingen.

Recente gegevens over werkgelegenheid, werkloosheid en lonen worden ter beschikking gesteld, maar ook cijfers over beroepsopleidingen en het opleidingsniveau.

Verder staan op de website gegevens van jaarlijkse onderzoeken naar inkomens en levensomstandigheden en elk jaar ook een aantal nieuwe fiscale gegevens.

HAUTS-DE-FRANCE WALLONIà‹ VLAANDEREN

 

De website van Pôle Emploi:

Observatoire de l’emploi, met studies, statistieken en informatie over de arbeidsmarkt in de regio Hauts-de-France: Observatoire de l’emploi

 

De website van Le Forem, een waardevolle informatiebron!

Cijfers en analyses van de arbeidsmarkt

Twee praktische tools binnen klikbereik:

  • HORIZONS EMPLOI, een informatieplatform over beroepen, hun plaats op de arbeidsmarkt, de bedrijfssectoren waar ze worden uitgeoefend, de huidige vacatures, de studies en opleidingen nodig om deze beroepen uit te oefenen: klik hier.

 

  • FORMAPass, een gedetailleerde catalogus met meer dan 5000 aanbiedingen voor opleidingen en beroepsintegratie in Wallonià«: klik hier.

Cijfers op de website van VDAB:

Trends op de arbeidsmarkt

Op de website van VDAB zijn er nog twee interessante links:

  • Je vindt er ruime beroepeninfo terug zoals beroepenfilmpjes, beroepenfiches, knelpuntberoepen, tests waar je je kennis en vaardigheden kan meten voor een specifiek beroep enz.: 
    klik hier

 

  • Cijfers op de website van VDAB.  Op Arvastat raadpleeg je statistieken over de werkloosheid en de vacatures in Vlaanderen: klik hier

 

EUROPA
 Het EURES-portaal voor arbeidsmobiliteit stelt informatietools ter beschikking voor iedereen die overweegt om naar een ander land te verhuizen of in een ander land wil rekruteren: link naar de website