BEDRIJFSBEZOEKEN 2017

BEDRIJFSBEZOEKEN 2017

EEN BLIK OP DE ONDERNEMINGEN DIE VOOR ONS HUN DEUREN OPZETTEN!

Op 6 juni 2017 organiseerden de partners van het project Grenzeloos Tewerkstellen de eerste editie van het concept “Bedrijfsbezoeken” op het grondgebied Rijsel – Kortrijk – Doornik. De bedoeling: Franse, Vlaamse en Waalse kandidaten de kans geven om op Vlaams, Frans en Waals grondgebied een bezoek te brengen aan drie ondernemingen in de industriesector die vacatures hebben voor lijnverantwoordelijken, productieoperatoren en onderhoudstechnici. Twintig kandidaten stapten in de bus die hen naar drie ondernemingen bracht, en er werden maar liefst 23 cv’s ingediend. De volgende dag al tekende Thierry (VDAB) een interimcontract en Nordine (Pôle emploi) een contract van onbepaalde duur bij Koraton in Kortrijk!

Nu een nieuwe actie “Bedrijfsbezoeken” in de steigers staat, met een heel ander concept (Klik hier voor meer informatie), blikken we terug op de medewerking van de drie ondernemingen van de eerste editie!

 Christophe Dorin, Directeur van het papier verwerkende bedrijf Wepa Lille, verwelkomde de kandidaten in zijn onderneming in Bousbecque, Frankrijk:

“Onze site telt drie papiermachines en zeven verwerkingslijnen voor onze grondstof cellulose. Voor elke lijn hebben we permanent vier productieoperatoren nodig. We werken met twee shifts en per atelier, productie en onderhoud, werken er zo’n 35 mensen. We vragen drie tot vijf jaar ervaring in de industrie, maar naargelang van de posten kunnen we wel, geval per geval, het cv bekijken.” De indrukwekkende afmetingen van de machines en de ver doorgedreven automatisering maakten indruk op de bezoekers!

Dimitri Coppenolle, HR Manager bij Vandeputte in Moeskroen, actief in de basischemie-industrie:

“De afdeling die jullie vandaag bezoeken – zeep en detergenten – stelt 170 personen tewerk en momenteel zijn we op zoek naar lijnverantwoordelijken. In de productie is er de klok rond activiteit en er zijn drie shifts; in de nachtshift werken alleen mensen die daar zelf voor gekozen hebben.”

Terwijl iedereen zijn kapje en bril opzet en vest aantrekt, geeft hij meer details over de functie van lijnverantwoordelijke bij Vandeputte:

“Voor elke vacature vragen we technische bekwaamheid gecombineerd met een zeker profiel, want de houding (proactiviteit, enz.) is voor ons heel belangrijk. De lijnverantwoordelijke moet de lijn draaiende houden. Hij moet een diagnose maken van de pannes en vervolgens de technicus briefen, zodat deze tijd wint. Hij werkt ook mee aan de voortdurende veranderingen die aan onze lijnen worden doorgevoerd om te voldoen aan de eisen van onze klanten, op het niveau van de verpakking en van de producten zelf, bijvoorbeeld voor een nieuw parfum: citroen en/of limoen? Hij wordt aan één bepaalde lijn toegewezen, maar moet toch veelzijdig zijn.”

 Francis, productieverantwoordelijke bij Koraton in Kortrijk, bedrijf gespecialiseerd in de fabricage van betonnen draagvloerelementen en andere bouwmaterialen:

“Wij zoeken technisch gemotiveerd personeel, onderhoudselektriciens en gedreven productiearbeiders. Onze arbeiders zijn binnen en buiten de groep zeer mobiel en dus nemen we regelmatig nieuwe medewerkers aan. We leiden onze medewerkers ook op met een aantal modules in onderaanneming, over werken op grote hoogte/met een gondel, heftruck, VCA, … We weten ook dat schoolverlaters nog veel moeten leren, want de installaties en processen hier zijn anders. Toen ik hier begonnen ben bijvoorbeeld, had ik geen enkele ervaring met hydraulica! Bij de onderhoudsdienst passen we ons aan en als het nodig is, bellen we de leverancier. In vijf jaar tijd hebben we 80% van onze machines kunnen vervangen! We werken niet alleen “preventief”, maar we ontwikkelen ook heel wat projecten.”