Online grensoverschrijdende jobbeurs – juni 2019

Een eerste online EN grensoverschrijdende jobbeurs!

Van 10 tot 28 juni 2019 vond een eerste grensoverschrijdende proeftuin plaats waarbij op afstand jobs werden aangeboden in het kader van het project Grenzeloos tewerkstellen, waarbij Franse en Belgische rekruteerders en sollicitanten met elkaar in contact gebracht werden.

Deze grensoverschrijdende Frans-Belgische online beurs, gehost op het platform https://salonenligne.pole-emploi.fr trok 5 bedrijven en 671 bezoeken in de sectoren van de industrie en de persoonsgebonden dienstverlening.

De door Pôle Emploi, Le Forem, de VDAB en hun partners Unizo, Voka en CSIR georganiseerde beurs wil alle obstakels wegnemen die bestaan tussen de drie regio’s en zo de toegang tot banen in de eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai en omgeving vergroten.

 Welke resultaten?

De operatie leidde tot 671 bezoeken, 76 sollicitatiebrieven (43 voor jobaanbiedingen die op de beurs werden aangeboden door de aanwezige bedrijven en 23 open sollicitaties).

Aan Franse zijde organiseert Pôle emploi al meer dan een jaar online beurzen, terwijl in België dit experiment volledig nieuw is voor de publieke tewerkstellingsdienst.

De organisatoren verstrekten de rekruteerders een gebruiksklare “Ondernemers” stand, met de nodige tools, zo ook voor de sollicitanten, om deze online aanpak te vereenvoudigen (tutorials, informatiesessies, …).

De “pluspunten” van een online formule?

  • Men hoeft zich niet te verplaatsen
  • Betere voorwaarden voor een 1e gesprek: vertrouwelijkheid, geen omgevingsgeluiden, geen wachtrij…
  • Langere toegankelijkheid: deze beurs duurde 18 dagen!
  • Mogelijkheid gedurende de periode meerdere gesprekken te combineren

 

De gebruiksaanwijzing?

 Zodra de sollicitant een account heeft aangemaakt op de website, heeft hij toegang tot de beurs en klikt hij op “Deelnemen”. Vanaf dat moment kan hij de virtuele stands van de bedrijven en hun vacatures raadplegen en genieten van de adviezen in de stands van de partners.

Hij ziet en selecteert een vacature, voegt zijn CV toe en verzendt zijn sollicitatie. De werkgever beantwoordt zijn sollicitatie op zijn e-mailadres. Een positief antwoord? De sollicitant kiest dan een van de voorgestelde beschikbare tijdblokken en de wijze van contact leggen: telefoon, chat of videoconferentie. Op de bewuste dag contacteert het bedrijf hem via de gekozen modaliteit: Daarna is hij aan zet!

Voorafgaand hieraan en tijdens de beurs stonden de adviseurs van de openbare arbeidsbureaus klaar voor hulp aan de bedrijven om hen te begeleiden bij deze, voor de meeste van hen, nieuwe aanpak, en aan de sollicitanten bij het voorbereiden van hun CV/sollicitatiebrief of om zich voor te bereiden op dit eerste sollicitatiegesprek op afstand.

 Een van de deelnemende bedrijven toonde zijn belangstelling voor de Online beurs voorziening en wil hier zelfs op grotere schaal gebruik van maken.

Meer informatie over de online beurzen?

https://salonenligne.pole-emploi.fr/candidat/