Maubeuge: grensoverschrijdende jobdating

Maubeuge, 13 juni 2018: derde grensoverschrijdende jobdating!

 

Pôle emploi Maubeuge Gare en Le Forem van Mons organiseerden op woensdag 13 juni 2018 hun derde grensoverschrijdende Jobdating, in samenwerking met Belgische en Franse uitzendkantoren en ondernemingen.

Deze rekruteringsactie wordt met succes voortgezet in het kader van het project Grenzeloos Tewerkstellen.

Het feit dat vraag en aanbod in Frans-Belgische modus werden samengevoegd, wierp nogmaals vruchten af:

  • Een rechtstreeks contact tussen ondernemingen en kandidaten, met:

    -vier Waalse uitzendkantoren (Peps Intérim, Daoust, Accent Jobs, Start People), twee Franse uitzendkantoren (Proman, CRIT Intérim) en een Franse onderneming (STIMV), die spraken met …

    -66 werkzoekenden, waarvan 40 gemobiliseerd door Pôle emploi en 26 door Le Forem.

  • Een ruimere vertegenwoordiging van de markt van weerszijden van de grens, waarbij tal van vacatures in de sectoren horeca, bouw, industrie, administratie, verkoop en handel in de kijker werden geplaatst.

 

 

Rekrutering, maar ook gedetailleerde informatie over grensoverschrijdende tewerkstelling:

Het Maison de l’Emploi van Le Valenciennois en de IVR (interregionale vakbondsraden) – allebei partner van het project – waren ook nu van de partij om de kandidaten individueel wegwijs te maken in de administratieve stappen die ze moeten nemen (fiscaliteit, sociale zekerheid, gelijkwaardigheid van diploma’s en mobiliteit).

Zowel de kandidaten als de uitzendkantoren en bedrijven waren tevreden over de operatie:

Mickael, Frans werkzoekende, sprak met de Belgische uitzendkantoren Pep’s intérim en Accent Jobs. Dankzij zijn statuut van grensarbeider, zijn erkende competenties en het feit dat hij zijn zoektocht naar werk naar België uitbreidt, komt hij in aanmerking voor een tweede sollicitatiegesprek als arbeider of landbouwmachinehersteller.

Ismail, Frans werkzoekende, zoekt in verschillende sectoren: “Hier kon ik verschillende Franse en Belgische uitzendbedrijven spreken en verschillende keren mijn cv indienen. Ik wil graag werken in Frankrijk en in België, dus dit soort evenementen is een meerwaarde, we kunnen op andere horizonten werk zoeken.”

Johan, Frans werkzoekende: “Ik ben echt tevreden over het evenement. Door de gesprekken zijn er voor mij verschillende mogelijkheden opgedoken en ik ga morgen al op sollicitatiegesprek voor een job als onderhoudstechnicus in een Belgisch bedrijf!”

Damien, Waals kandidaat die op zoek is naar een stabielere baan dichter bij huis: “Ik zoek in een straal van 30 km, in België én in Frankrijk, want nu moet ik als slager veel te lange afstanden afleggen. Soms wel 150 km! Omdat ik al acht jaar ervaring heb, let ik goed op de werkomstandigheden: de afstand, maar ook het loon, want het loon van een slager is de voorbije twee jaar fors gedaald.” Damien, die zich voor verschillende jobs aanbiedt, aan weerszijden van de grens, verbreedt zijn zoekgebied ook op het vlak van beroepsmobiliteit door zich te concentreren op een baan als hulpslager of verkoper in een slagerij en op termijn zelfs als ambulancier, want hij wil een opleiding volgen voor dit vak. Toen zijn consulent bij Le Forem van Mons hem op de hoogte bracht van de actie, twijfelde hij geen moment om ook te komen: “Ik had die dag geen auto, dus het was ingewikkeld om er te geraken, maar ik kon mijn gegevens achterlaten. Ik heb geen vacatures voor slagers gezien, maar een werkgever belde mij nadat ik contact had gehad met een Frans uitzendkantoor.”

Proman, Frans uitzendkantoor: “Ik ben tevreden over dit event, dat zeer gemoedelijk is. Ik sprak met Belgische en Franse kandidaten over de mobiliteitsaanpak; dat is een meerwaarde. Interessante Franse én Belgische profielen, met name in onderhoud en in de bouw. Het was ook een manier om onszelf kenbaar te maken en om interessante kandidaten in het netwerk van onze kantoren in Valenciennes, Boulogne en Rijsel op te nemen. Ik neem deel aan de volgende editie!”

Accent Jobs, Belgisch uitzendkantoor: “Ik zoek meer bepaald profielen voor de industriesector. Dankzij het grensoverschrijdende karakter van het event krijg ik een breder publiek te zien en kan ik mijn databank aanvullen.”

139 kandidaten (84 Franse en 55 Waalse) en 19 ondernemingen (9 Franse en 10 Waalse) namen reeds deel aan drie grensoverschrijdende jobdatings georganiseerd in Maubeuge door een gemengd team Pôle emploi/Le Forem. Heel wat kandidaten worden vervolgens uitge­nodigd om met recruiters te praten of om aan een tweede sollicitatieronde deel te nemen.

Sommige kandidaten werden rechtstreeks in contact gebracht met ondernemingen. Na de recentste jobdating in Maubeuge kon bijvoorbeeld Rachida, Waalse kandidate, al de volgende dag aan de slag voor een korte vervangingsopdracht in de militaire basis SHAPE, als administratief en boekhoudkundig assistente. Een andere Franse kandidaat ging op gesprek bij de firma MENART in Dour.

 

Het organiserende team Pôle emploi-Le Forem voor de jobdating in Maubeuge