STEENVOORDE 06/12/18: Werken in België: plan van aanpak

 WERKEN IN BELGIE: Plan van aanpak

6 DECEMBER 2018

FEESTZAAL VAN STEENVOORDE

Pôle emploi (de Franse publieke dienst voor tewerkstelling) de VDAB, de CCFI en de IVR organiseerden op 6 december in STEENVOORDE een ochtend gewijd aan arbeidskansen in Vlaanderen; ze kregen daarbij de steun van 10 Franse partners: Proch’emploi, Cap Emploi, Mission Locale de Flandre Intérieure, PLIE Flandre-Lys, departement Nord, AFPA, Greta, Maison du Néerlandais, Institut régional de la langue flamande.

Dit event maakt deel uit van de acties van het project Grenzeloos Tewerkstellen, dat in het kader van het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma INTERREG V France-Wallonie-Vlaanderen mee door Europa wordt gefinancierd en dat grensoverschrijdende mobiliteit en tewerkstelling moet bevorderen.

De bedoeling van deze ochtend was om tijdens een gezamenlijk door Pôle emploi /VDAB/IVR geleide workshop inzicht te verschaffen in:

  • de tewerkstellingskansen in West-Vlaanderen, met extra aandacht voor de rekruterende sectoren;
  • de bestaande maatregelen inzake begeleiding en opleiding, en tips om te solliciteren voor vacatures in West-Vlaanderen;
  • de administratieve stappen die ondernomen moeten worden.

 

Vervolgens ontmoetten de kandidaten persoonlijk de verschillende actoren van de begeleidings- en opleidingsstructuren en de Belgische uitzendkantoren die aanwerven in de industrie, de schoonmaak- en de transportsector, de bouw, de logistiek, enz.

Op de stand van Pôle emploi en VDAB konden ze vacatures zoeken, informeren welke de meest gezochte beroepen zijn, en zich online inschrijven op de website van de VDAB.

Ze kregen van de aanwezige partners heel wat informatie over de mogelijkheden inzake begeleiding en opleiding, het Nederlands, de mobiliteit en de administratieve stappen die iemand die in België wil werken, moet zetten, …

Waren aanwezig, 98 werkzoekenden, 9 uitzendkantoren en 12 partners inzake tewerkstelling en opleiding.

Het hoge aantal deelnemers dat door de actoren inzake tewerkstelling op het grondgebied werd gemobiliseerd, bewijst het belang van een dergelijke actie!

Pluspunt

De deelnemers waardeerden het feit dat ze zo dicht bij huis informatie kregen en met vertegenwoordigers van de Belgische uitzendkantoren konden praten; voor een aantal onder hen ging het om een heuse openbaring.

De Belgische uitzendkantoren  waardeerden de kwaliteit van de profielen, de motivatie, de mobiliteit en flexibiliteit van de kandidaten en het concept van de halve voormiddag.

Een fraai succes voor deze eerste actie, die in andere grensgemeenten hernomen zou kunnen worden.